Yükleniyor...

KAHRAMANMARAŞ İLİ ELBİSTAN İLÇESİ ELBİSTAN ŞEKER FABRİKASI SAHASI 1/1.000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI VE 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU

İŞVEREN: T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı

KONUM: Kahramanmaraş/Elbistan

YAPIM YILI: 2017

ALAN: 203.50 Hektar

Planlama alanı, Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesi Pınarbaşı ve Çiçek Mahallesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Elbistan ilçe merkezine 3.5 Km, Elbistan Küçük Sanayi Sitesine 3 Km, Elbistan Otogarına 3.4 Km mesafede yer almaktadır. Konu planlama alanı Barış yolu ve Çeçenistan Caddesi arasında yer almaktadır.

Planlama amacı; planlama alanında mevcut imar planı onaylanmadan önce alınmış irtifak hakları doğrultusunda 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu çalışmaları zorunlu hale gelmiştir.

Mevcut imar planında Şeker Fabrikası Sahası olan konu parsellerin mevcut imarlı alanlar, mevcut planla getirilmiş yakın çevredeki kullanım kararları, çevredeki yapılaşmalar, mülkiyet durumu, çeşitli irtifak hakları vb. etkenler göz önünde bulundurularak ‘’Konut Alanı’’, ‘’Sanayi Alanı’’ ‘’Küçük Sanayi Sitesi’’, “Toplu İşyerleri” “İdari Hizmet Alanı” ve “Sosyal Altyapı Alanları” ile ilişkilendirilmesi yapılmak üzere yeniden değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Planlama alanı mülkiyeti Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.ye ait Kahramanmaraş ili, Elbistan ilçesi, Pınarbaşı ve Çiçek mahallesi sınırları içerisinde yer alan özelleştirme kapsam ve programında bulunan Elbistan Şeker Fabrikası alanına ait parsellerde yaklaşık 203.50 ha alanı kapsamaktadır. Planlama alanında 11.000 kişinin yaşayacağı öngörülmüştür.

Mevcut imarlı alanlar, mevcut planla getirilmiş yakın çevredeki kullanım kararları, yapılmış imar uygulamaları, komşu parseller, çevredeki yapılaşmalar, mülkiyet durumu irtifak hakları gibi etkenler göz önünde bulundurularak ‘’Konut Alanı’’, ‘’Sanayi Alanı’’ ‘’Küçük Sanayi Sitesi’’, “Toplu İşyerleri” ve “Sosyal Altyapı Alanları” olarak planın yeniden değerlendirilmesi uygun görülmüştür.

-Konut alanı olarak planlanan alanda onaylı imar planındaki yapılaşma koşulları aynen korunmuş; Emsal:1.00 Hmax:5 kat olarak belirlenmiştir.

-Sanayi Alanı olarak planlanan alanda Emsal= 1.00, Hmax: yapının teknolojik özelliklerine göre belirlenecektir. Sanayi alanında yer alan mevcut yapılarda planda belirtilen yapılaşma koşullarına ve yapı yaklaşma mesafelerine uyma şartı aranmaz. Ancak mevcut binaların yıkılıp yeniden yapılmaları durumunda ve yeni yapılacak yapılarda planda belirtilen yapılaşma koşullarına uyulacaktır.

-Küçük Sanayi Sitesi olarak planlanan alanda Emsal=0.60 Hmax=2 Kat olarak belirlenmiştir.

 *Planlama alanı nüfusu, gelecek nüfusun aile büyüklüğü, daire büyüklüğü ve diğer kriterler göz önünde bulundurularak kentsel sosyal altyapı alanları 11.000 kişi için oluşturulmuştur. Konut alanlarında net yoğunluk 11000/39,71=277 kişi/ha’dır. Brüt yoğunluk 11000/203.50=54.31 kişi/ha’dır. Planlama alanı içinde Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) Oranı %37.57’dir. Kamu Ortaklık Payı (KOP) Oranı %3.50 ‘dir.